GUMIABRONCS CÍMKÉK

2021. május 21-től a gumiabroncsok címkézéséről szóló uniós rendelet új címkeformátumot és regisztrációt (EPREL) ír elő az új autókhoz használt gumiabroncsokra vonatkozóan.
Nagyra törő célkitűzések
Az Európai Unió jelenleg az üvegházhatású gázok kibocsátásának drasztikus csökkentésén dolgozik annak érdekében, hogy 2050-re szén-dioxid-semlegességet érjen el. Ez a közlekedéssel kapcsolatos kibocsátások 60%-os csökkenését jelenti az 1990-es szinthez képest.

Ennek egyik fő eszköze a közúti közlekedésből származó kibocsátások csökkentése. A statisztikák szerint ezek a teljes európai kibocsátás 22%-át teszik ki. E tekintetben a gumiabroncsok szerepe jelentős, akár 20–30%-os hatást gyakorolhatnak az üzemanyag-fogyasztásra és a CO2-kibocsátásra.

A címkézésről szóló új európai szabályozás megkönnyíti az új járművek értékesítése, illetve a járművek karbantartása (tartozékok értékesítése és szervizben történő javítás) során kínált gumiabroncsok energiateljesítményére vonatkozó információk megismerését.
Egyértelmű energetikai osztályozás
A kiváló energiateljesítményű gumiabroncsok számos előnyt biztosítanak:
  • alacsonyabb CO2-kibocsátás, ezáltal hozzájárulva a globális felmelegedés kockázatának csökkentéséhez.
  • nagyobb biztonság a gumiabroncsok nedves, havas és jeges talajon való teljesítményével kapcsolatos, egyértelműbb információknak köszönhetően.
  • alacsonyabb gördülési zaj, mivel a környezet állapotának általános javításába a zajszennyezés csökkentése is beletartozik.
  • kézzelfogható megtakarítások az üzemanyag-fogyasztás optimalizálásának köszönhetően.
AZ ÚJ GUMIABRONCS CÍMKE
Új címkeformátum
Az új energiacímkék a következő elemeket fogják tartalmazni:
  • új teljesítményminősítés: mostantól a CO2-kibocsátási és a tapadási tulajdonságokat a korábbi címkék A–G jelzései helyett A–E betűk jelzik.
  • piktogramok jelzik, hogy a gumiabroncs használata milyen nehéz időjárási körülmények esetén alkalmas (hó, jég).
  • egy jelzés (A-B-C) a decibelben kifejezett gördülési zajszintet jelöli.
  • mostantól a gumiabroncs számát és méretét is tartalmazni fogja a címke. Továbbá egy QR-kód is a rendelkezésére áll majd, amelyet okostelefonnal beszkennelve az Európai Unió weboldalán megtekintheti az abroncs teljes műszaki adatlapját.
MI VÁLTOZIK AZ ÖN SZÁMÁRA?
Megújuló kommunikáció
Az új szabályozásnak megfelelően néhány elemet módosítani fogunk a weboldalunkon, a leveleinkben és a Renault hálózatában.

A gumiabroncsok új címkéi fokozatosan megjelennek majd a digitális csatornáinkon. Az abroncsok értékesítéséhez közvetlenül kapcsolódó promóciós kampányokban, illetve a márkakereskedések értékesítési tereiben is.
Az új címkék fokozatosan megjelennek majd az új autók online vásárlási folyamata során (tervező vagy készletes oldalak).
A régi címkék helyét egyszerűen fokozatosan átveszi majd az új formátum az abroncstartozékok értékesítési pontjain, illetve a javítóműhelyekben.
GUMIABRONCS CÍMKÉK MEGTEKINTÉSE MODELLENKÉNT